Murbier


Hvis du har fået murbier i dit murværk, kan det gå hen og blive en tæmmelig dyr fornøjelse. Men murbierne er faktisk ikke problemet – de er symptomet på problemet.

Murbier eller på latin: Colletes daviesanus Er ikke dit største problem – de er bare et symptom på, at dit murværk ikke har det for godt.

En nyttig pollenspreder

Ifølge mortalin.dk er murbier almindelige insekter, hvis naturlige levested er kalk- eller lerskrænter.

Der ud over, er murbier en meget vigtig del af pollenspredningen. Det er derfor ikke, så smart at begynde et stort stilet gift angreb på de små hoveder. Selv om det nok er det første man tænker på, når man opdager dem.

Vi har været meget plaget af murbier de sidste par år og var da også i starten i gang med giftsprøjten. Men der gik ikke lang tid før vi fandt ud af, at det nærmest var umuligt at bekæmpe dem, på den måde og vi fandt også ud af at problemet skulle løses på en helt anden måde.

Murbierne lever som nævnt, naturligt i kalk- eller lerskrænter.

Men murbier kan også grave deres gange i svag kalkmørtel, og de angriber gerne solvendte, lune murflader.

Murbierne graver udelukkende deres gange i mørtlen og går ikke ind i større huller eller i hulmure.

Dårligt murværk

Murbierne fandt vej til vores murværk, fordi fugerne simpelthen var for slidte og møre. De var altså lige til at grave gange i, for de små væsner.

I følge isabellas.dk er murbier da også tegn på husets dårlige stand.

Men det kan godt være lidt svært at se i øjnene. Det er jo til at begynde med, meget billigere at sprøjte mod dem, end det er at skifte alle de gamle, slidte fuger ud. Men det er desværre nødvendigt.

Skader på huset

Det er heldigvis uhyre usandsynligt, at dit hus styrter sammen, pga. murbiernes tunnelgravning, men i visse ekstreme tilfælde kan en mur tage alvorligt skade af murbi-angreb. murens bæreevner reduceres nemlig betydeligt, jo flere gange der bliver gravet.

Regn, fugt og frostskader

En anden fare ved murbier er, at det ikke kun er de relativt uskadelige bier, der kan benytte indgangene gennem hullerne: Regnvand og fugt kan også trænge ind, og det kan lede til frostskader.

Skaderne fra murbier er imidlertid sjældent alvorlige. De udvikler sig langsomt og giver rig mulighed for at gribe ind i god tid.

Tegn på murbier

Det mest tydelige tegn på, at du har fået murbier er huller i fugerne mellem murstenene. Særligt syd- og vestvendte mure er udsatte, eftersom  murbierne foretrækker at grave deres gange, hvor der er dejligt varmt.

Den bedste måde at komme af med murbier.

Den bedste måde at komme af med sine murbier på er, at få kradset sine gamle slidte og møre fuger ud og erstattet med en ny frisk fuge.

Hvis hele murens fuger bliver erstattet af nye stærke fuger, har murbierne ikke mulighed for at grave deres gange, og vil derfor flyver videre. Måske til naboen, men forhåbentlig, finder de en lun skrænt et sted, hvor de ikke generer nogen.

Jeg håber, at du synes om dette indlæg. Smid gerne en kommentar med dine gode råd, eller oplevelser med murbier.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Recent Content