Hvordan omfuger man en mur


hvordan omfuger man en mur

Mursten og mørtel er enormt solidt, men nogle gange er der behov for reparationer for at forhindre vind- og vejrskader i at ødelægge muren.

Desværre har mørtel ikke tendens til at holde lige så længe som mursten og det kan derfor være nødvendigt at udskifte den – en proces kendt som omfugning.

Imidlertid er det vigtigt, at dette arbejde udføres professionelt, og kun når det er nødvendigt.

Hvordan ved jeg, hvornår jeg har brug for at omfuge en mur ?

Det er nemt at vurdere, om en mur kræver omfugning. Kort fortalt skal man bare, kigge på murværket – hvis der er synlige huller, hvor mørtelen er faldet ud, skal du begynde at overvej omfugning.

Læs også denne: 5 tegn på at dit hus skal omfuges det vil give dig et godt overblik, over hvilke tilfælde der kræver omfugning.

Sådan omfuger man en mur.

Der er ingen regler for, hvem der må stå for at omfuge dit hus, men som det ofte er tilfældet med noget så vigtigt som bygningsværker, anbefales det altid at søge hjælp fra en professionel håndværker, hvis du ikke er helt tryg ved opgaven.

Omfugning kan dog gå hen og være en langtrukket proces, og dermed også en dyr fornøjelse, hvis du hyrer en håndværker til det.

Hvis du er i stand til at udføre arbejdet selv, vil denne guide hjælpe dig igennem processen.

Én ting er dog meget vigtigt at bemærke – omfugning bør aldrig gøres om vinteren, da vind og regn vil beskadige den friskpåførte mørtel.

Det første du skal, er at have fat i en række værktøj som skal bruges til omfugningsarbejdet. Inden du begynder at arbejde skal du have fat i:

 • Vand til at sprøjte på muren
 • En hammer og en smal mejsel eller en skruetrækker til fjernelse af gammel mørtel(hvis du har en vinkelsliber, kan den også bruges)
 • Kalkmørtel, som kan købes forblandet (eller hvis du har tid og lyst, kan du blande din egen)
 • Et mørtelbræt og murske til påføring af mørtel mellem murstenene
 • Åndedrætsværn
 • Beskyttelsesbriller (tæt sluttende)

Når du er klar til at starte, skal du sprøjte væggen let med vand. Dette er med til at forhindre mørtelen i at tørre for hurtigt, når det er påført, da det vil føre mulig revnedannelse.

Når væggen er fugtig, skal du tage din hammer og mejsel / eller vinkelsliber og fjerne den gamle mørtel, der ikke længere er egnet til formålet. Pas på øjnene, små bitte stykker mørtel kan komme i øjnene og forsage riser og det gider man ikke.

Vær særlig opmærksom på mørtel, der omgiver vinduer og døre, sørg for at lukke døre og vinduer. Ideelt set, bør disse ikke benyttes imens omfugningen står på .

Når du er tilfreds og kan se at der ikke længere er unødvendig mørtel i fugerne, skal du bruge din bløde børste til at fjerne det uundgåelige støv, der vil samles i alle mellemrummene mellem murstenene.

Mellemrummene skal være rene og tørre inden du begynder næste fase.

Nu er du klar til at begynde at påføre din friske mørtel. Tilføj en god mængde på dit mørtel bræt, og begynd at omfuge din væg. Begynd helt nederst, da denne del af væggen er mest modtagelig for fugt, men når den første meter eller deromkring er blevet omfuget, skal du ændre retning og arbejde helt fra toppen af ​​væggen og ned.

Du skal ikke bekymre dig for meget om at være pæn på dette stadium af processen (dog prøv at undgå at spilde eller udtværing af fugtig mørtel på murstenen.

Det vigtigste er, at du anvender tilstrækkelig mørtel i hvert rum.

Lad mørtelen tørre et stykke tid (det vil naturligvis være en meget hurtigere proces i de varmere sommermåneder), indtil den kan berøres uden at efterlade et fingeraftryk, men kan ridses med en nøgle eller en fingernegl.

På dette tidspunkt kan du tage din stålbørste og rense væggens overflade, skrabe overflødigt mørtel væk og forhindre uønsket farvning af murstenene.

Dette var sidste fase og du er nu færdig.

En lille note, er at det kan lyde nemt, Men du skal være forberedt på at omfugning tager lang tid.

Jeg håber, at dette indlæg gav dig et indblik i omfugnings processen og forhåbentlig, har du fået mod på at gå i gang med din egen mur. Der er i hvert fald mange penge at sparre, ved at gøre det selv.


2 thoughts on “Hvordan omfuger man en mur

 1. Tak for dit blogindlæg!.

  Jeg er selv gået i gang her hjemme med omfugning af hele huset. Men har valgt og købe en mørtel fugepistol til trykluft.
  Har købt min mørtel fugepistol på lufttryk hos: https://murerromvig.dk/produkt/moertel-fugepistol-trykluft/

  Projektet omfugning af huset, blev noget nemmer med dette værktøj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Recent Content