5 tegn på at dit murværk skal omfuges


Dit hus’ murværk er en meget synlig del af din ejendom, men du bemærker muligvis stadig ikke, hvornår det skal omfuges eller skal have udskiftet murstensten. Det kan ske hvis man tror at der blot er tale om udvendige, kosmetiske fejl, som i virkeligheden er mere grundlæggende fejl på murværket. Så lær at se forskellen


Murværk er ikke altid så solidt og holdbart som det ser ud. Det kan have skader, hvis det ikke er blevet behandlet korrekt.

Her er en liste, men nogle indikatorer for, at dit murværk er blevet dårligt behandlet og skal omfuges.

  1. Beskadigede mursten.
  2. Mislykket eller dårlig omfugning
  3. Salpeterudtræk
  4. Ukorrekt rengjort overflade
  5. Fugtighed

Herunder kigger vi nærmere på hver af listens 5 punkter:

Beskadigede mursten.

Hvis dit murværk er beskadiget, ødelægger det måske ikke bare dit hjem; det kan også være med til at lade mere fugt trænge ind i huset eller lige frem gøre murværket svagt, så du risikerer at det vælter.

Hvis du finder beskadigede mursten, er det vigtigt at få dem udskiftet, ideelt set, med mursten, der matcher de resterende, så du bevarer murens udsende.


Mislykket eller dårlig omfugning.

Murværket kan være blevet omfuget på en måde, der har ført til, at muren desværre har fået skader.

Dette kunne være tilfældet, hvis man f.eks. har brugt moderne cementmørtel, i stedet for traditionel kalkmørtel, til at omfuge med.

Den mere moderne mørtel kan have en tendens til at “fange” fugt og således forhindre, at den undslipper via mørtelforbindelserne.

Dette ville igen tvinge fugtigheden til at dukke op på murstenfladerne, hvor den kan fryse til is og det kan give skader, som smuldrede murstenflader og revner i muren.

Salpeterudtræk.

Du er måske ikke bekendt med dette ord, men det henviser til hvide aflejringer, der dannes på murværkets overflade.

Salpeterudtræk eller kalkudblomstringer som det også kaldes, skyldes en kemisk reaktion mellem vandet i mørtlen og kalken i mørtlen. Men det kommer typisk når der har været brugt for meget vand eller hvis murværket har været meget vådt under opførelsen.

Men bare rolig. Salpeterudtræk er som oftest ikke det store problem for murværket, da det typisk ikke beskadiger murværket.

Men det er dog grimt – og hvis den måde, murværket er blevet bygget på, har forårsaget salpeterudtræk, kan det være den bedste løsning at udskifte det murværk.

Ukorrekt rengjort overflade.

Det er ikke en dårlig idé at rengøre murværk fra tid til anden; dog skal du sørge for at holde dig til en passende rengøringsmetode. Ellers kan du ved et uheld beskadige murværket.

En slibende rengøringsmetode kan for eksempel fjerne murstenens beskyttende overflade. Kemisk rengøring er en anden mulighed, men kan efterlade pletter.

Brug af vand kan i nogle tilfælde forårsage salpeterudtræk.

Det kan være en god idé, når du overvejer en rengøringsteknik, at du tester den på et lille område til at begynde med.

Fugtighed.

Har du for nylig fundet tegn på fugt i dit hjem? Måske har den stigende fugtighed, vist sig ved rådnende trægulve eller smuldrende gips væge?


En meget almindelig årsag til gennemtrængende fugt er dårlig fuger i murværket. Hvis dette er tilfældet, er det vigtig at få omfuget dit huset.


Jeg håber at du fandt denne liste brugbar og at den kan være med til, at give dig en bedre forståelse af, hvilke typer af skader man skal være opmærksomme på.

Læs også:Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Recent Content