4 ting du skal overveje når du omfuger dit hus


Omfugning er en proces hvor man fjerner smuldret og nedbrudt mørtel og erstatte den med en ny mørtel. Processen lyder måske enkel, men der er en række vigtige forholdsregler, der skal overvejes for at få jobbet gjort rigtigt. Hvis revner i muren eller smuldret mørtel ignoreres, vil der med tiden opstå  problemer, da denne skade vil forværres og det kan til sidst medføre at muren bliver ustabil.

Læs også:

Hvis revner i murværk ignoreres og der kommer fugt ind, udvides denne fugtighed og trækker sig sammen på grund af temperatursvingninger.

Som et resultat skaber dette et skadeligt tryk, der udvider revner og til sidst ødelægger mørtelfugerne og i værste fald også murstenene og muren bæreevne. Det er derfor en super god ide at få udskiftet sine gamle og slidte fuger.

Omfugning er en meget mindre invasiv måde at reparere sin mur på, end at udskifte hele dele af mursten.

Der er en række ting, man skal huske på, når man overvejer at omfuge. Hvis man er helt ny, når det kommer til mure arbejde. Det var jeg da jeg gik igang. Så kan det være en god ide at sætte sig lidt ind i, hvilke forholdsregler man skal tage og hvilke overvejelser man skal gøre sig. Det kan spare dig for en del hovedpiner, igennem forløbet med at omfuge din mur.


Hvis man lære de grundlæggende ting om at omfuge inden man går igang er man også bedre rustet, hvis skal snakke med fagfolk i gennem af forløbet. Der kan nemlig godt opstå en lille smule forvirring, skal jeg hilse og sige.

Her kommer der en liste med ting, som er vigtige at overveje når du skal igang med at omfuge, så du kommer godt fra start med projektet.

Udfyld fugerne ordentligt.

Hvis mørtelfuger ikke udfyldes rigtigt, er der visse problemer, der kan opstå. Fuger skal IKKE delvist fyldes, det er vigtig at de nye mørtelfuger bliver fyldt helt i dybde og helt ud til murstenskanten ellers kan der opstå problemer med fugt.

Undgå mørtelblandinger med for meget vand

Man skal passe på at man ikke kommer til at tilføje for meget vand til sin mørtelblanding. 

Mørtelblandingen bliver måske lettere at arbejde med, lige her og nu, hvis den er lidt tyndere, men det kan gå meget ud over holdbarheden i det lange løb, hvis din mørtel er for tynd.

Bland din mørtel efter sammen opskrift hvergang.

Det siger måske sig selv. Men det er virkelig vigtigt at man blander sin mørtel efter de sammen blandings forhold, hver gang.

Man risikerer at fugerne ser meget forskellige ud og det går ikke kun ud over det æstetiske udtryk, men i høj grad også holdbarheden.

Er din mur for beskadiget, til at du kan reparere den?

Omfugning er god måde til at forhindrer yderligere nedbrydning af ens murværk MEN hvis omfugningen udføres for sent, kan skaderne blive for omfattende til, at omfugning er den rigtige løsning. 

2 situationer hvor omfugning kan være spild af tid, er, hvis mursten, sten eller beton omkring fugerne viser tegn på skader, eller hvis hele strukturen er begyndt at blive skæv. 

Hvis du har skader på stenene eller en begyndene skæv mur, er det en rigtig god ide, at kontakte en ekspert, som kan komme og vurdere skaderne og om det kan svare sig at reparere.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Recent Content